Do obnovy Šarišského hradu a Uhrovca sa zapoja aj nezamestnaní

11.04.2011 Prešov

Bratislava 11. apríla (TASR) - Ministerstvo kultúry spolu s Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR rozbieha pilotný projekt, v rámci ktorého sa do obnovy slovenských hradov zapoja aj nezamestnaní. Už v máji by sa mal spustiť na Šarišskom hrade a Uhrovci. MK na to poskytne zo svojho dotačného systému viac ako 100.000 eur a zabezpečí odbornú garanciu.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii priblížil šéf rezortu kultúry Daniel Krajcer (SaS), celá filozofia je založená na princípe víťaz-víťaz. Na jednej strane podľa neho získajú slovenské hrady a boj s nezamestnanosťou. V budúcnosti z toho vyťaží cestovný ruch, ale aj ľudia, ktorí sú dlhodobo bez práce, tým, že budú mať novú kvalifikáciu a pracovné zručnosti.

Podmienkou je, aby na hradoch, prípadne ruinách dlhodobo pôsobili občianske združenia, ktoré sa venujú ich obnove.

Májový termín vidí reálne i generálny riaditeľ ÚPSVaR Ivan Juráš. \"Ústredie práce realokuje na tento pilotný projekt niektoré finančné zdroje, ktoré sme presunuli zo zrušených alebo nezmysluplných aktivít,\" poznamenal. Na Šarišskom hrade by malo pôsobiť 30 a na Uhrovci 20 nezamestnaných. V budúcom roku sa po vyhodnotení a analýze zapoja do tejto aktivity ďalšie hrady.
 

Vyberte región